Ką svarbu apie technologijas išmokyti vaikus?

Skaitmeniniai įgūdžiai yra vieni iš nedaugelio dalykų, apie kuriuos tėvai dažnai sužino iš vaikų. Jaunoji karta technologijas ir jų teikiamas galimybes supranta pavydėtinai lengvai, tačiau būtent tėvai privalo išmokyti vaikus saugiai elgtis virtualioje aplinkoje. Tai tiek pat svarbu, kaip aptarti eismo saugumo taisykles ar išmokyti neimti saldainių iš nepažįstamų žmonių.

Tiesą sakant, saugumo problemos skaitmeninėje aplinkoje yra panašios į bet kurias kitas. Ar Jūsų vaikas žino, kad kalbėtis su nepažįstamais žmonėmis gali būti pavojinga tiek gatvėje, tiek internete? Atsakymas į šį klausimą lemia daugelio situacijų sprendimą viena ar kita kryptimi. Ką dar aptarti su vaiku, kad būtų ramu?

Kas yra asmeninė informacija?

Vardas, pavardė, adresas, telefono numeris, mokyklos pavadinimas ir net gimimo data – paaiškinkite savo atžalai, kad tokia informacija niekada neturėtų būti atskleista nepažįstamiems žmonėms gatvėje ar įvairiose interneto svetainėse be Jūsų leidimo. Ta pati taisyklė taikoma nuotraukoms ir vaizdo įrašams su vaiku, jo šeimos nariais ar kitokios formos informacijai, atskleidžiančiai vaiko asmeninio gyvenimo aspektus. Vos tokią informaciją patalpinus internete arba išsiuntus draugui, ji nebus lengvai ištrinama ir gali patekti į pašalinių žmonių akiratį. Priminkite vaikui, kad ir jo draugų atsiųsta asmeninė informacija neturėtų būti perduota kitiems.

Jei Jūsų vaikas užsiregistravo kokiose nors svetainėse ar programose su Jūsų leidimu, paaiškinkite apie unikalaus slaptažodžio reikšmę, o slaptažodį įtraukite į informacijos, kuria niekuomet neturėtų būti dalijamasi su kitais, sąrašą.

Kodėl svarbu neatskleisti asmeninės informacijos?

Pasakykite savo vaikui, kad dalindamasis asmenine informacija jis kelia įvairių nusikaltimų riziką sau ir savo šeimai. Tačiau svarbu atsižvelgti į tai, kad vaikui paaiškinti apie saugumą reiktų per daug jo neišgąsdinant, nes tai gali tapti kitu kraštutinumu, kai vaikas bijos visko. Apsvarstykite, kokią informaciją ir kiek ramiai vaikas sugeba suvokti – tai priklauso ne tik nuo jo amžiaus, bet ir nuo charakterio bei ankstesnės patirties.

Jūsų vaikas taip pat turėtų žinoti apie internetinius sukčius, pavyzdžiui, phishingą ir netikras interneto svetaines. Išmokykite jį kritiškai vertinti žinutes, kuriose prašoma asmeninės informacijos ar pinigų, ir kad prieš spausdami ant nuorodų ar atsisiųsdami įvairius duomenis, visada patikrintų šaltinį. Susitarkite, kad vaikas su Jumis pasidalins žinutėmis ir skambučiais iš nežinomų numerių ar žmonių. Pasakykite jiems, kad Lietuvoje žmonės kasdien praranda daug pinigų, kai patenka į sukčių rankas.

Kaip kitaip apsaugoti savo pinigus?

Naudojant grynuosius pinigus nėra tikimybės, kad jie pateks į kibernetinių sukčių rankas, tačiau juos lengviau pamesti ar pavogti. Vaikams, kurie tik mokosi naudotis pinigais, rekomenduojama pradėti nuo grynųjų pinigų naudojimo. Svarbu susitarti, kur mažylis laikys savo pinigus – jie turi būti piniginėje saugioje vietoje ir niekada negali būti palikti be priežiūros, pavyzdžiui, ant stalo klasėje ar kuprinėje parke. Tačiau įvaldžius šiuos įgūdžius, ateina laikas nuosavai banko kortelei – ji suteikia daug lengvesnę apsipirkimo patirtį, leidžia apsipirkti internetu ir sekti savo išlaidas interneto banke ar mobiliojoje programėlėje. Svarbu tai, kad skirtingai nei grynuosius pinigus, vagystės skaitmeninėje aplinkoje atveju, pavogtus pinigus kartais galima susigrąžinti.

Įvairūs niekučiai ir pirkiniai internete, tarp jų ir žaidimai, yra vaikui sunkiai atsispiriama pagunda. Šiuolaikiniai sprendimai, pavyzdžiui, „Apple Screen Time“ ir „Google Family Link“, siūlo tėvams nustatyti ir valdyti vaiko naudojamas ir įdiegiamas programas. Šiose programėlėse taip pat galite nustatyti funkciją, kad vaikas be Jūsų sutikimo negalėtų atsiskaityti už naują programėlę ar nieko joje nusipirkti. Žaidimų platformos, kuriose galima ką nors nusipirkti ir parduoti, taip pat gali būti naudojamos sukčiavimo tikslams, įskaitant asmens duomenų pasisavinimą – tam tinka bet koks internetinis žaidimas su pokalbių galimybe.

Išmokykite vaiką ne tik naudotis saugiais atsiskaitymo būdais, bet ir pasverti išlaidų būtinumą – kiek ilgai bus galima naudotis ir džiaugtis pirkiniu. Jei matote, kad vaikas nori įsigyti vis daugiau pigių daiktų, kurie nėra kokybiški ir greitai atsiduria šiukšliadėžėje ar nenaudojamų daiktų krūvoje, pats laikas aptarti tvarumo klausimus ir ilgalaikę daiktų vertę.

Jei vaikas naudojasi mokėjimo kortele, paaiškinkite riziką, susijusią su kortelės duomenų atskleidimu. Skatinkite vaiką prieš perkant internetu visada paprašyti Jūsų leidimo, o dar geriau – apsipirkti kartu. Tai gali padėti išvengti nekontroliuojamo ir neapgalvoto pinigų leidimo ir apsisaugoti nuo galimo sukčiavimo.

Reguliarūs pokalbiai šeimoje apie skaitmeninių technologijų naujienas ir kritinio mąstymo svarbą padės ne tik sumažinti sukčiavimo riziką, bet ir skatins pasitikėjimą bei pozityvius santykius. Skatinkite vaiką kalbėtis – priminkite, kad jei jis dėl ko nors abejoja ar jaučiasi nesaugus, jis visada gali ieškoti Jūsų palaikymo.

Previous
Previous

Valiutų rizikos valdymas šiandieninėje finansinėje aplinkoje

Next
Next

Kaip pasiruošti atostogų biudžetą?