Kiek kartų gausite atlyginimą iki Kalėdų?

Dauguma švenčių mūsų gyvenime kartojasi kasmet, o kartu kartojasi ir išlaidos. Vis dėlto, nors puikiai suprantame šį cikliškumą, kalėdinių dovanų karštinė visuomet mus užklumpa netikėtai, gruodžio mėnesį. Ką daryti, kad po švenčių pamačius sąskaitos likutį neskaudėtų širdies?

Planuojant švenčių išlaidas, svarbu surasti balansą, kad šventėmis būtų galima mėgautis nejaučiant streso dėl finansų. Paprastai tokioms išlaidoms rekomenduojama atidėti apie 5–10 proc. mėnesio pajamų. Pavyzdžiui, jei atlyginimas yra 1000 eurų, tuomet per mėnesį būtų patartina atidėti 50–100 eurų. Nepriklausomai nuo to, kiek pavyko sutaupyt šventei, apgalvoti pasirinkimai visuomet yra sveikintini.

Ieškoti dovanų jau dabar

Nors rudenį dar galvojame apie ką tik pasibaigusią vasarą, verta pradėti ieškoti kalėdinių dovanų jau dabar, nes tai padeda rasti didesnių nuolaidų, pasinaudoti Juodojo penktadienio pasiūlymais ir išvengti skubėjimo. Padėti sutaupyti gali ir taktika nedovanoti po dovaną kiekvienam suaugusiam šeimos nariui – verčiau rengti dovanų loteriją, kurioje kiekvienas atneša po vieną dovaną. Tai palengvina dovanų pirkimą ir leidžia sutelkti dėmesį į vieną ypatingą dovaną. Toks požiūris padeda ne tik sutaupyti, bet ir elgtis tvariau.

Sunkiausia yra padovanoti dovaną tam, kuris turi viską arba bent jau viską, ką galima sau leisti. Tai nereiškia, kad tokiam žmogui skirta dovana privalo būti brangi – tiks kažkas asmeniško, pagaminto pačių, į ką buvo investuota laiko ir meilės. Jei dalyvausite svarbioje šventėje, pavyzdžiui, vestuvėse ar jubiliejuje, galite apsvarstyti galimybę prie dovanos prisidėti kartu su kitais giminaičiais ar draugais.

Šiais laikais vis sunkiau sugalvoti, ką dovanoti vaikui. Žaidimų, žaislų ir kitų pramoginių prekių asortimentas yra didelis, o vaikų džiaugsmas daugeliu dovanų yra trumpalaikis. Pagalvokite – galbūt užuot pirkę dar vieną žaislą, skirkite vaikui savo laiko? Nueikite į kiną, muziejų ar teatrą, nuvykite į gražią Lietuvos vietą arba leiskitės į neįprastą ekskursiją. Galbūt tokia dovana tiks ir močiutei ar širdies draugei?

Saikingas šventinis stalas

Ar šventinės vaišės asocijuojasi su persivalgymu ir likučiais artimiausioms trims dienoms? Tikriausiai prieš šventes itin gausiai apsipirkote ir tuomet leidotės į maisto gaminimo maratoną, o šventės dieną nejaučiate džiaugsmo ne tik todėl, kad esate pavargę, bet ir pamatę sąskaitos likutį.

Šventinio stalo planavimas turėtų prasidėti nuo nutarimo, kokių patiekalų iš tiesų norite. Jei nesilaikote griežtų tradicijų, geriau rinktis vieną pagrindinį patiekalą ir kelis nedidelius užkandžius. Verta sutaupyti laiko ir pasinaudoti dabar taip populiariu apsipirkimu internete. Palyginkite kainas internetinėse maisto prekių parduotuvėse ir užsisakykite pristatymą į namus.

Kartais, kai neturite jėgų, laiko ar biudžeto vaišėms, nesidrovėkite surengti suneštinį vakarėlį – tegul kiekvienas svečias atsineša užkandžių ir pamalonina savo dėmesiu, o ne dovanomis.

Perkate naują šventinę aprangą?

Vakarėliai sukuria šventinį atmosferą, parodo mūsų požiūrį į šventę ir į kitus žmones. Planuojant savo aprangą, svarbu atsižvelgti į sezoną ir šventės temą, bet svarbiausia – gerai jaustis.

Jei turite keletą šventinės aprangos derinių, kuriuos derinate tarpusavyje ir pagal progą, radote teisingą kelią. Jei esate iš tų, kurie kiekvieną šventę nori pasipuošti nauju, dar nematytu drabužiu, verta pagalvoti – galbūt tą patį efektą pavyks pasiekti tiesiog pasirinkus naujus aksesuarus ar išsinuomojus aprangą. Tai bus ir naudingiau finansiškai, ir tvariau. Taip pat verta pagalvoti apie šventinės aprangos įsigijimą ne sezono metu, kai taikomos įvairios nuolaidos, taip pat apsidairyti rūbų pardavimo programėlėse – ten kartais galima rasti tikrų perliukų už sąlyginai mažesnę kainą.

Taip pat reikėtų gerai apgalvoti ir vakarėlio vietą, temą bei dekoracijas, nes net iš pažiūros smulkmenos galiausiai gali lemti nemažą dalį išlaidų. Be to, apsipirkti paskutinę minutę visada yra brangiau.

Atminkite, kad teisingai suplanavus biudžetą ir laiku sutaupius, švenčių neaptemdys rūpesčiai dėl pinigų.

Next
Next

Prekybininkų laukia pokyčiai. Ką svarbu žinoti apie išmaniuosius kasos aparatus?