Kaip pasiruošti atostogų biudžetą?

Pinigai – vienas svarbiausių kokybiško ir ramaus poilsio užsienyje aspektų. Norėdami suprasti, kiek pinigų reikia išsigryninti kelionei, o kiek – palikti sąskaitoje, pirmiausia išsiaiškinkite grynųjų poreikį ir galimybės atsiskaityti kortele prieinamumą kelionės tikslo vietoje, o tada atsižvelkite į savo poreikius ir keliavimo trukmę.

Miestas ar miškas

Įprastai, kuo labiau išsivysčiusi šalis, tuo mažiau reikia grynųjų ir visur galima patogiai atsiskaityti mokėjimo kortele. Svarbu ne tik pati šalis, bet ir kur planuojate apsistoti: dideliame mieste su daug įvairių paslaugų ar atokesnėje vietoje, kur artimiausias bankomatas ir parduotuvė yra bent už keliasdešimties kilometrų. Taip pat verta pasidomėti kitų turistų patirtimi konkrečioje vietoje, nes kartais net labai išsivysčiusiose šalyse gali būti išimčių ar skirtingų taisyklių, susijusių su mokėjimais. Pavyzdžiui, daugumoje viešųjų tualetų pravers monetos.

Už euro zonos ribų

Jei keliaujate į šalį, kurioje naudojama kitokia valiuta, atsiskaitant kortele valiutos keitimas vyksta pagal jūsų banko kainoraštį. Jei mokėjimo terminalas siūlo rinktis atsiskaityti vietine valiuta ar eurais, geriau rinktis vietinę – kitaip nežinia, koks bus taikomas valiutos antkainis. Paprastai jis yra didesnis nei taiko jūsų naudojami bankai ir gali siekti iki 10 proc. mokamos sumos.

Jeigu žadate pinigų išgryninimui naudotis bankomatu, prieš kelionę pasidomėkite, kokie yra grynųjų išėmimo limitai ir ar yra taikomi komisiniai mokesčiai. Naudodamiesi kitų bankų ar organizacijų bankomatais, atkreipkite dėmesį į bankomatų ekrane esantį įspėjimą – jei pasirodys pranešimas, kad bus imamas papildomas komisinis mokestis, tuomet įvertinkite, ar esate pasiruošę jį mokėti, nes nepriklausomai nuo to, ar jūsų kortelė suteikia nemokamą grynųjų pinigų išėmimą, paslaugos teikėjas ims nurodytą komisinį atlyginimą.

Kuo toliau nuo Europos keliaujate, tuo labiau gali praversti JAV doleriai. Nors mokėjimus doleriais dažnai priima ir šalys, kuriose doleriai nėra oficiali valiuta, norėdami būti tikri, kad nepermokėsite, vis tiek stenkitės mokėti vietine valiuta. Priimdami dolerius vietiniai gali suapvalinti sumą jums nepalankiu kursu.

Jeigu keliaujate į itin egzotiškas šalis, išsikeisti eurus į tų šalių valiutą Lietuvoje gali būti sudėtinga arba būti brangiau, todėl keliaunat į tokią šalį, rekomenduojama pinigus išsikeisti jau nuvykus.

Atsargumo negali būti per daug

Nelaikykite visų grynųjų vienoje vietoje, verčiau naudokitės keliais atsiskaitymo būdais. Kasdien galite atsiskaityti mokėjimo žiedu, o mokėjimo kortelę laikyti atskirai saugioje vietoje. Jei dar neatsidarėte atskiros taupomosios sąskaitos ir visas santaupas laikote vienoje sąskaitoje, susietoje su mokėjimo įrankiu, pats laikas tai padaryti. Tai ne tik apsaugos jūsų santaupas nuo sukčių ar pernelyg impulsyvių išlaidų, bet jas ir padidins.

Mobiliojoje programėlėje galima peržiūrėti bei keisti regioną, kur kortelė gali būti naudojama, ir nustatyti mokėjimo limitus, taip pat blokuoti kortelę. Mokėjimai užsienyje aktyvuojami tik išvykus iš šalies, o kai sugrįžtate namo, vėl išjungiami. Atminkite, kad nerekomenduojama naudotis viešuoju nemokamu internetu, jei atsiranda poreikis pasinaudoti interneto banku.

Neįprasta kortelės veikla gali sukelti bankui įtarimą, kad jūsų pinigai nėra saugūs, todėl bankas gali blokuoti mokėjimus užsienyje. Tokiais atvejais pravers telefonų knygelėje įrašytas banko telefono numeris. Jei vykstate į itin egzotišką šalį, apie planuojamą kelionę banką galite informuoti iš anksto per mobiliąją programėlę.

Dvi oro pagalvės

Nepriklausomai nuo to, ar kelionėje nusprendėte užeiti į kiekvieną parduotuvę, ar, atvirkščiai, niekur nesilankyti, jums reikia dviejų oro pagalvių. Pirmiausia – draudimo. Pavyzdžiui, daugkartinis kelionių draudimas apsaugos jus, jei pavėluosite ar atšauksite kelionę, jei kas nors atsitiks jūsų bagažui arba turėsite neplanuotų medicininių išlaidų. Prieš įsigydami draudimą, įsitikinkite, kad jūsų banko kortelė neturi jau veikiančio draudimo. Antra, praverstų turėti atskirai atsidėti pinigų sumą, kurios užtektų pragyvenimui visai kelionės trukmei, o galbūt ir kitoms nenumatytoms išlaidoms, kurių nepadengtų draudimas.

Next
Next

Kartą išbandžius elektromobilį...